lauantai 9. heinäkuuta 2011

Lähtö Kreikkaan: Platanias, Creta

Kovasti katseltiin Ryanairin lentoja Italiaaan, mutta niillä on tapana kallistua, jos ei ajoissa varaa. Joten päädyttiin katselemaan äkkilähtöjä jonnekin eurooppaan, edelleen kutkutti italian paikat, mutta ei ollut takuita hotellista, jossa olisi ollut altaat ja vieläpä lapsiperheille sopivat. Bulgarian kultahietikoitakin katottiin, mutta kohteeksi löysimme lopulta Kreetan saaren ja sieltä tarkemmin Plataniaksen kylän. Kylä sijaitsi 8 kilometriä Hanian keskustasta, joten ei paha. jos isompaan kaupunkiin haluaa myös tutustua. 

Matka järjestyi Tjäreborgin äkkilähdöistä. Netin kuvat hotellista ja tietojen mukaan olisi aivan meille sopiva. Halvin hinta olisi ollut pois altaalta ja ehkä jossakin kakkoskerroksessa, haluttiin kuitenkin maantasolta ja vieläpä altaalle päin ja siitä hieman lisähintaa piti maksaa. Se oli kyllä pieni hinta siitä ilosta mitä saatiin, kun oli oma terassi ja allas 3 metrin päässä terassista. Myös ravintola löytyi 5 metrin päästä terassista, jossa Aapo nukkui aina päikkärit jos oltiin hotellilla. No itseasiassa se nukkuin ilmastoidussa huoneessa hieman ovi raollaan, kun muuten oli liian kuuma. kelit olivat viikon aikana aika tasaiset yöllä reilu 20 ja päivällä reilu 30, joten tarkeni mukavasti. 

Lento lähti aamulla aikaisin, joten neljältä ylös ja kentälle. Matka oli Aapon ensimmäinen lentokoneella ja hyvin nousut ja laskut menivät ei edes paljoa huomannut, että kone lähtee tai laskeutuu. Onneksi pieni nuha ei haitannut ja olisi korviin koskenut. 
Menomatkalla oli koneessa onneksi meidän rivillä vapaana oma paikka Aapolle, kun hänestähän ei mitään maksua mennyt. Nousussa ja laskussa piti olla isän sylissä, mutta muuten sai istua omassa penkissä ja omilla turvavöillä. 
Hanian lentokenttä on sotilaskenttä, joten heillä on omat oikeudet, kun hävittäjiä nousi ja laskeutui kokoajan, joten puolituntia jouduttiin odottamaan kentän yläpuolella, että saadaan lupa laskeutua.

Saavutaan Haniaan kovassa näkyy kenttä

Puolituntia ennen laskua Aapo nukahti

Aapon päikkäreiden aikana pystyttiin uimaan tai muuten vain rentoutumaan uima-altaalla ja loppulomasta opittiin, että Aapon nukkuessa on hyvä käydä omassa ravintolassa syömässä, koska Aapolle ei maistunut oikein kunnon ruoka päivällä, oli niin kuuma, että jotain pientä söi ja joi kokoajan.

pokkaria lukemassa altaalla

Hotelli oli tosiaan tietojen mukaan rannasta 0 m ja niin se kyllä oli. Loman alussa vesi oli meressä sen verran matalalla, että koralliset kalliot näkyivät ja rannan ja sen välissä oli Aapolle hyvä pikku-allas.

Menia Hotelli Plataniaksessa

Omasta rannasta, taustalla hieno saari

Oma terassi, joss Aapo nukkumassa

Aamuin illoin käytiin uimassa ja tässä on kuvassa lasten allas mahtavine liukumäkine.

Iltauinnilla lastenaltaassa

Aamulla aikaisin pystyi avojaloinkin käveleen, mutta kun aurinko alkoi lämmittää niin piti juosta tai olla kengät jalassa, kun muuten meinasi palaa varpaat.

aamu tassuttelut

rantameinkiä

Eka päivänä tosiaan Aapo viihtyi lasten-altaassa, missä oli vettä vain puolimetriä, mutta muina päivinä sitä vain polskuteltiin isossa altassa.

Uimassa taas

Kreetan saarella on ollut ja muinaisilla johtajilla vesivessat, mutta putket ovat sen verran pieniä, että joka paikassa pönttöön ei saa laittaa mitään paperia, kun putket kuulemma voivat tukkeutua.

Vessan tiedote

Aapolla oli oma lapio mukana ja sillähän se halusi kokoajan leikkiä, olisi ottanut altaallekin mukaan, mutta otettiin vain se rantaan, koska siellä riitti hiekkaa.

Hiekka leikkejä

Aallot meressä olivat liian isot Aapolle, eikä se viihtynyt niissä ollenkaan, piti päästä syliin jos aallot vähänkin pärskyttivät vettä päälle.

Meressä kahlaamassa.

Isä otti aurinkoa ja Aapo pulas päällä

Eka iltana tutustuttiin kylän keskustaan ja käytiin siellä syömässä, mutta toisena iltana sitten päätettiin lähteä katsomaan oikein ylhäältä ravintolasta maisemia ja auringonlaskua. Aurinko tosiaan laskeutuu kahdeksan jälkeen ja siihen asti on aivan sikakuuma, varsinkin kun kylässä ei paljoa tuullut. jaksettiin kavuta vanhaan kylään, jossa paikalliset asuvat ja sinne on rakennettu muutama oikein hieno ravintola. Ravintoloitahan kokopaikassa on satoja ja suurinosa turisteista on skandinaaveja. Paikaksi valittiin pienempi ja mukavamman oloinen paikka ja todella hyvin valittiinkin. Ajoissa, kun oltiin niin saatiin pöytä ihan reunalta, josta oli todella hienot näkymät koko kylään ja merelle, johon se aurinko sitten laskeutuu.

Paikan nimi oli Metereone. Voin kyllä suositella, jos on jollakin menoa tonne päin.
Plataniaksessa on muuten jokaisessa ruokapaikassa, missä käytiin niin lapsille oma menu ja sitten vielä lastenistuimet, että lapsetkin on hyvin huomioitu. Tästä voi päätellä, että lapsille hyvä paikka.

illastamassa

Näkymä ruokapaikasta

Aurinko tosiaan laskeutui

Täällä on tapana, kun laskun saa niin tuodaan jotain hedelmää ja paikallista pontikkaa kyytipojaksi. Rakiksi sitä kutsutaan ja kyllähän sellainen pieni ryyppy ruuan päälle pitäs auttaa ruokaa sulamaan.

Paikan omistaja oli oikein ystävällinen

Monessa paikassa oli oven edessä tälläiset kuvitetut ruokalistat, josta pystyi katsomaan, että miltä annokset näyttää. Tämä kuva on oman hotellin ravintolasta, jossa muutaman kerran reissun aikana syötiin.
Se myös yllätti, että todella hyvin ihmiset puhuivat englantia.

Ruokalistaa

Platanias on ihan rannan tuntumassa ja rantatien varrella on paljon pikkukauppoja ja hotelleja, joten tämä on kuin tehty turisteille. Eräs vaatekauppias sanoikin, että tekee 8 kuukautta hommia ja neljä lomailee Siestaa ei oikein täällä huomannut, kun monet kaupat aukesivat aamulla aikaisin ja olivat vielä auki illalla kun oltiin jo nukkumaan menossa. No silloinhan se on töissä oltava, kun ihmiset ovat täällä.

Ei kommentteja: